Sådan
var titlen på det teaterstykke, Gretha og jeg overværede i
forsamlingshuset tirsdag aften. Stykket handlede om at være ung i
Grønland anno 2015, og de medvirkende, en gruppe elever fra
gymnasiet i Aasiaat, havde selv stået for indholdet og opsætningen.
Forestillingen var opbygget af en række monologer, hvor eleverne
fortalte bundærligt om alt fra hverdagssituationer, familie, venner,
hjembyer og barndom, til beskrivelser af udlængsel, ambitioner og
fremtidsdrømme.
Det
var en meget moderne forestilling med mange lyd- og lyseffekter, men
det, der stod stærkest for mig, var helt klart de unges udtalelser.
Her får I lige et par stykker (beklager det blev langt), så I også kan prøve at danne jer et
indtryk af, hvordan det er at være ung i Grønland:
![]() |
Gretha og jeg havde fået gode pladser - indtil rækken foran flyttede deres stole :) |
- Der er 4 gymnasier i Grønland, så for mange er starten i gymnasiet lig med, at man flytter fra sin familie i en mindre bygd og flytter ind på gymnasiets kollegie. Flere af de medvirkende fortalte om hjemve, og om hvordan afstanden føles særligt stor, fordi hjemtransporten er ekstremt dyr, (en indenrigsbillet koster ofte mere end en billet til Danmark!) Mange unge drømmer om at tage en uddannelse og gerne i Danmark, men den hjemve, de oplever i gymnasiet, bremser for de fleste udlængslen.
- Med en masse jævnaldrende samlet på kollegiet, er der mulighed for at lave alt muligt. Men ifølge en af pigerne, er der rigtig kedeligt på kollegiet. Hendes monolog handlede om internettets fremgang og brugen af sociale medier, og hun sagde noget i den her retning: ”Jo mere, man får adgang til med computer, internet osv. - jo mere doven bliver man. Der er kedeligt på kollegiet. Alle sidder med computer og telefon. Ingen laver noget aktivt.”
- Det var virkelig fedt, at høre en ung sætte fingeren på denne udvikling, og hvor har hun ret. For ja, hvor ender vi, hvis vi fortsætter med at være inaktive sammen?
- En anden pige indvilgede publikum i, hvordan den ugentlige festkotume er: Torsdag glæder man sig altid til fredag, og når det endelig er blevet fredag og festtid, mødes man på kollegieværelser til forfest, selvom man ikke må. Så går turen til byens diskotek og bar, hvor der bliver skrålet med på musikken. Kl. 3.00 lukker baren, og så synges der grønlandske sange ude i kulden i en halv time. Derefter er der efterfest, og lørdag har man tømmermænd.
- Grønland har mange unge mødre, (oftest en følge af kollegielivet og festkulturen), men modsat Danmark, lægger kulturen her op til, at den unge mor og far holder sammen, når der kommer et barn. Det er derfor ikke ualmindeligt at mor, far og barn/børn bor sammen på et kollegieværelse. En af de medvirkende fortalte, at hun engang havde mareridt om at blive gravid som 15-årig. Mareridtet var blevet virkelighed, men i dag som 18-årig, var hun mere lykkelig, end hun nogensinde havde forestillet sig.
- Der kan siges meget, om det høje antal af unge mødre, men for mig at se, er det fantastisk, at så mange vælger at beholde det ”uplanlagte” barn, og tilmed opbygge en familie om det. (Det tragiske er dog, at ifølge abortstatistikken, bliver der født næsten lige så mange børn, som der udføres aborter årligt.)
Her
slutter opremsningen af de temaer og udtalelser, der gjorde mest
indtryk på mig, under forestillingen Grønlandske stemmer. Er du
tilfældigvis i København den kommende uge, kan du jo tage ind og
se, hvad jeg har glemt! :)
![]() |
Plakat for teaterstykket - har du gode øjne, kan du læse spilletiderne i København :) |